Vosselare Put

Vosselare Put
Vosselare Put

Raar. Het is niet de mooiste plaats ter wereld.
Wel van de nabije omgeving. 
Er is, iets verderop naar het westen, een lelijk provinciestadje. De meeste bezoekers komen vandaar. 
Maar eigenlijk maakt het eerder deel uit van twee landelijke gemeenten, van elkaar gescheiden door een rivier. 
Daardoor is het een eiland. Met maar enkele bewoners, af en toe overspoeld door zomergasten. 
Er wordt gezwommen, al meer dan honderd jaar. Enkele zonderlingen zouden het nooit kunnen missen…

Piet Coessens

Rond de site van Vosselare Put doen verschillende verhalen de ronde. Het eerste verhaal zegt dat in de Middeleeuwen de klokken van de kerk van Vosselare door de dorpsbewoners in de Leiemeander werden verstopt om ze te beschermen tegen plunderaars van religieuze gebouwen. Een tweede verhaal zegt dat deze site was aangeduid als officiële plaats waar de bewoners van Vosselare zich in periodes van waterschaarste mochten bevoorraden.

Een derde uitleg zou met het vroegere wegennet te maken hebben die de Kleine Pontweg via een pont met de Maaigemhoek verbond. Daar ligt (nog steeds) de Leiekant die via de Holdenweg rechtstreeks verbinding gaf met Vosselare dorp. De overkant van het water is grondgebied Bachte-Maria-Leerne. Deze Leiemeander, die 4, 7 km lang is, ontstond in de periode 1861-62 toen de Leie over een afstand van 500 m gekanaliseerd werd en Astene –Sas werd gebouwd.

Niet zomaar een clubhuis

Vosselare Put is een plekje in Astene waar de tijd is blijven stil staan.

In de voormalige kippenkwekerij staat de soep op het AGA-fornuis dat van 1940 dateert. Het meubilair kraakt en de muziek staat zacht.

Kinderen leven zich uit in het knutselhoekje of in de speeltuin. Honden liggen na de wandeling onder de tafels te slapen.​

Op het menubord staan tijdens de winter stoofpotjes en andere grootmoeder's gerechtjes van de hand van kok Yves Lagrange.

Tijdens de zomer wordt Vosselare Put wakker geschud door zonnekloppers en waterliefhebbers. Dan geniet je er van slaatjes, mossels en andere snelle snacks.