Waarom het juiste bierglas (niet) telt

Wacht, meest verwarrende titel ooit. Maar geen nood, wij leggen het even voor je uit. Ja, het juiste bierglas is belangrijk. Neen, we hebben het dan niet over die chique merkglazen. Hieronder vertellen we je waarom, maar bekom gerust eerst even van de shock. 

Hoe nuttig zijn die speciale merkglazen?

Simpel antwoord: niet. Eigenlijk komt speciaalbier het best tot z’n recht in een groot, tulpvormig wijnglas. Deze glasvorm houdt de aroma's beter vast, waardoor je er langer van geniet. Proeven doe je namelijk ook met je neus! Bovendien krijg je met zo’n glas ook geen al te grote schuimkraag. Een te dikke laag houdt bepaalde aroma’s tegen, maar geen schuim is evenmin goed - want ja, ook die schuimkraag geeft z’n eigen aroma’s vrij. 

Specifieke glazen per biermerk zijn er vooral door traditie. Zulke glazen helpen voor de merkbekendheid en zien er natuurlijk leuk uit. Want toegegeven, het heeft wel iets dat elk biertje een eigen glas heeft. Maar de betere zaak zal je bier serveren in zo’n groot wijnglas. Net zoals jij vanaf nu thuis ook gaat doen, toch?

Nou, en pilsglazen dan?

Een pils is een biersoort om snel te drinken. Daarom kan het geen kwaad dat we pintjes serveren in een recht glas, waarin de aroma’s onmiddellijk stijgen. Wat wél cruciaal is, is dat het glas ribbeltjes heeft. Een wijnglas dien je aan de steel vast te nemen zodat de inhoud van het glas niet te snel opwarmt. De ribbeltjes op rechte glazen hebben datzelfde doel: vermijden dat je biertje opwarmt door je warme vingers.

En zo rechtstreeks uit flesjes of blikjes, kan dat dan?

Kijk, we gaan je heus niet komen opzoeken om onder je voeten te geven als je dat doet. Maar wie wil genieten van de échte biersmaak, giet zijn of haar biertje toch beter in een glas. Flesjes en blikjes houden zowel aroma’s als de schuimkraag tegen, waardoor je niet geniet van de volledige smaaksensatie. Als je bier in een glas schenkt, vermijd je overigens ook ‘bloating’. Dit omdat je bij het uitgieten CO2 ‘breekt’, het bier lichter op de maag valt en deze laatste dan minder gaat opzwellen.

Plastic bekertjes, zijn die oké?

Hier maken we zelfs geen woorden aan vuil.

Zo, nu weet je dus dat je hele bierleven een leugen was en al die speciale glazen helemaal niets aan je smaakervaring doen. Wel leuk is dat bier vanaf nu nog beter zal smaken! Niet helemaal zeker welk biertje je de volgende keer wil drinken? Lees dan zeker onze blogpost over de Belgische biersoorten om je te inspireren!