Voor het (bier)schuim je op de lippen komt: neen, we vinden niet-Belgische biersoorten niet minderwaardig. Maar het valt niet te ontkennen dat de sterke biercultuur in België heel wat schitterende biertjes heeft voortgebracht. Over de hele wereld genieten onze biertjes van een hoge standing - in Amerika betalen ze tot wel 15 dollar voor een Belgisch speciaalbier!
Neppe biersoorten
Abdijbier en trappisten zijn geen biersoorten. Verrassing! Hoewel abdijbieren en trappisten vaak als biersoort worden omschreven, is dit niet geheel terecht. Het gaat namelijk om een verzamelnaam voor bieren die door monniken of in abdijen zijn gebrouwen. Dergelijke bieren vind je in allerhande kleuren en soorten terug.
Echte biersoorten
Voor we beginnen, gaan we je al verwittigen: pintjes zitten niet in deze lijst. Want een pils is eigenlijk niet Belgisch van oorsprong! Wie meer wil lezen over andere bekende biersoorten die intussen ook in België worden geproduceerd, kan terecht op onze andere blogpost.
Blond
Lichte, goudkleurige bieren met een erg zachte smaak. Deze dorstlesser is zwaarder dan een klassieke pils en meteen ook de ideale opstap naar andere speciaalbieren. Dankzij z’n frisse smaak wordt een blondje vaak geserveerd als aperitief.
Dubbel
Een zoete, donkere biersoort die z’n naam te danken heeft aan de gebruikte hoeveelheid graan per liter. En ook een beetje aan het feit dat een dubbel gemiddeld genomen een twee keer zo hoog alcoholpercentage heeft dan een ‘enkel’ bier. Want hoe meer graan, hoe meer suiker, hoe meer alcohol en voor sommigen dus ook hoe meer vreugd.
Tripel
Waar de naam vandaan komt? Geen idee. Wat we wél weten, is dat de naam helpt om duidelijk te maken dat je met een heel zwaar gealcoholiseerd bier hebt te maken. Een tripel kan tot wel 11% alcohol bevatten! Tripels hebben een zware bovengisting, met hergisting in de fles. Ze smaken lekker moutig, met lichtzoete toetsen. Het nog zwaardere broertje van de tripel, met een even mysterieuze naam, is de quadrupel. Met deze biertjes valt niet te sollen: ze hebben een alcoholpercentage van minstens 10%.
Brutbier (champagnebier)
Een delicate biersoort met hoog alcoholpercentage, die vooral als aperitief wordt gedronken. Champagnebier brouwt men volgens de méthode champenoise. Het zijn ondergegiste bieren die een lange rijping op de fles kennen. Ze worden uitsluitend in champagneflessen gebotteld, en afgesloten met een kurk.
Oud Bruin Bier
Een Vlaams Oud Bruin (ook gekend als Vlaams Rood Bruin) is een stevige biersoort van gemengde gisting. Deze biertjes worden gerijpt in eikenhouten vaten, waarin ze de gewenste melkzuurinfectie krijgen. Vlaams Oud Bruin smaakt dan ook wat zuriger, met zoete toetsen. Niet te verwarren met Nederlands Oud Bruin: een erg zoet bier met laag alcoholpercentage.
Oude Geuze/Geuze
Lekker ruiken doen ze niet, lekker smaken dan weer wel. Een Oude Geuze ontstaat door het mengen van jonge en oude lambieken, waarna deze mengeling hergist op fles. Dit hergisten kan soms wel jaren duren! De echte Oude Geuze wordt niet gezoet, gefilterd of gepasteuriseerd. De commerciële variant, de geuze, wordt wél gezoet.
Lambiek
Een bier van spontane gisting, zonder toevoeging van reinigingscultuur. Een lambiek heeft een lange kooktijd (tot wel 3 uur), wordt gemaakt met grote hoeveelheden overjaarse hop en afgekoeld in open koelbakken. Deze laatste stap zorgt ervoor dat het bier kan gisten dankzij de omgevingsbacteriën. Fun fact: lambiek wordt enkel in de winter gebrouwen! Het is ook het basisbier voor Oude Geuze, Geuze, Faro en fruitbier.
Faro
Dit bier heeft lambiek als basis, waaraan gebrande suiker of vloeibare kandij wordt toegevoegd. Om verdere gisting op fles te vermijden, wordt het bier gepasteuriseerd. Een faro bier heeft een vrij laag alcoholpercentage, donkere kleur en zoete smaak.
Fruitbier
De absolute topper is kriekbier, maar tegenwoordig hebben heel wat fruitsoorten hun eigen bier. Echte oude kriek wordt gemaakt door krieken op lambiek te steken. De moderne variant wordt gemaakt met fruitpulp of - sap, en is vaak aangezoet.
Saison
Een bedreigde biersoort, want buiten het productiegebied zijn saisons zelden bekend - al richten hippe bierdrinkers steeds meer hun pijlen op deze uitzonderlijke biertjes. Een saison is een fruitig bier waaraan men specerijen en kruiden toevoegt. Dit resulteert in een complexe, fruitige smaak met tonen van citrus.
Witbier
Wie een witbier krijgt voorgeschoteld kan al eens gaan denken dat ze troebel zien door de alcohol, maar dit type bier is gewoonweg troebel. Gebrouwen met ongeveer gelijke delen gerstemout en ongemoute tarwe, op smaak gebracht met kruiden.
Naast deze bekende Belgische biersoorten, kan je natuurlijk ook nog genieten van heel wat andere biertjes. Ontdek de bekendste in deze blogpost!